9 Ocak 2014 Perşembe

MİDE ÜLSERİ NEDİR? ÜLSER TEDAVİSİ ?

ÜLSER NEDİR?

Yaygın olarak midede ve onikiparmak bağırsağında görülen ülser, deri yüzeyinde ya da mukozada oluşan, yüzeyde yayılma ve derine inme eğilimi gösteren yaradır. Onikiparmak bağırsağı ülseri 40 yaşın ortasındaki erkek ve kadınlarda daha çok görülür. Ağrı sağ tarafta duyulur ve yemekten 3-4 saat sonra başlar. Yara yuvarlak görünümdedir. Röntgenle teşhis konulur ve ancak ve ancak doktor tedavisiyle iyileşir.
Mide Ülseri midede yanma, asit fazlalığı ve krampı andıran ağrılarla kendini belli eder. Ağrılar özellikle ilkbaharda ve sonbaharda yoğunlaşır. Hastalık mide çeperini yozlaştırıcı kanamalara yol açar. Kanama ya kusmayla ağızdan ya da kömür gibi siyah dışkıyla makattan dışarı atılır. Bu durumda hemen hastaneye başvurulmalı ve uzman bir hekimden yardım istenmelidir.
ÜLSER TEDAVİSİ?
Ülserin başlıca tedavisi perhiz ve sinirli, gerilimli bir yaşamdan mümkün olduğunca fazlaca kaçınmaktan geçer. Ne derdiniz olursa olsun iyileşme sürecinde hepsini gözardı etmeniz gerekebilir. Düzenli bir hayat ve yeterli uyku yararlı olur. Ülserliler sık ama az yemek yemelidir.
Doktorların uygulayacakları ilaç, perhiz v.b. tedavilerinden sonuç alınamazsa cerrahi müdahale kaçınılmazdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder