7 Ocak 2014 Salı

MENUSKUS NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR? LEZYONLARI NEDİR ?


MENUSKUS NEDİR ?

Menisküs, diz eklemindeki C şeklinde kıkırdaktır. Her iki dizde iki tane bulunur. Diz eklemini koruyucu görevleri vardır. Vücudun neredeyse bütün ağırlığını taşyan diz ekleminde sürtünmeyi önleyici ve aynı amortisörler gibi şok emici özelliği vardır. 
Bu kıkırdakların çeşitli sebeplerden dolayı zedelenmelerine, yırtılmalarına, ezilmelerine menisküs lezyonları ismi verilir.


MENİSKÜS LEZYONLARI NASIL OLUSUR
?

Menisküs yaralanmaları çoğu zaman diz ekleminin hareket zorlamalarına yol açan kuvvetler sonucu oluşur. Bu lezyonlar daha çok sporcularda görülse de dizini zorlayan herhangi bir kimsede de görülebilir.Yırtılma anında kişi şiddetli bir ağrı duyar ve eklemin içinde bir şeyin yırtıldığını hisseder.
Spor yaralanmaları veya diz eklemine direk gelen darbeler dışında bazen dejenerasyon nedeniyle en basit hareketlerle bile menisküsler zedelenebilir. Bu durum daha çok 40 yaş ve üstünde görülür.
TEDAVİ

Menisküste zedelenen bölgenin yeri önemlidir. Menisküslerin iç kısmının kanlanması çok iyi olmadığı için buradaki yaralanmaların iyileşmesi daha zordur. Dış kısımdaki alanın ise kanlanması daha iyidir ve daha kolay iyileşir.
Menisküs yaralanmasının akut safhasında dizde ağrı ve şişlik belirgindir. Bu durumda şişliğin inmesi ve ağrılığın azalması için aralıklı soğuk uygulama, bacağın altına yastık konularak hafif kaldırılması, hareket kısıtlaması ve ağrı kesiciler faydalı olacaktır.
Dizin yapısının bozulmadığı, ek anatomik bozuklukların olmadığı durumlarda destekleyici bandaj, dizlik verilebilir ve sportif faaileyetler bir süre kısıtlanabilir. Fizik tedavi ile uyluk kasları kuvvetlendirilerek dize binen yük dengelenebilir ve menisküslerin ileri hasarı önlenerek dokunun iyileşmesine fırsat verir. Örneğin;
Hastanın kemik yapısı sağlam. Bağ dokusu sağlam. Kan dolaşımı iyi. Ama menüsküs var.
Bu durumda % 90, hastanın tedavisi için ameliyat düşünülmez.
Normal bir tedaviyle bile hasta iyileştirilebilir. Belirli egzersizler yapılarak hasta iyileştirilebilir.
Böyle bir durumda, hastaya akupunktur tedavisi uygulandığında, iyileşme süreci hızlanır ve çok daha iyi sonuç elde edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder