5 Ocak 2014 Pazar

BÖBREK TAŞI NEDİR - BÖBREK TASI NASIL OLUŞUR




Böbrek Taşı Nedir ve Nasıl Oluşur; 


Böbrek taşı Böbrek iç havuzunda  oluşan sertleşmiş mineral kitleleridir. Böbrek taşıKüçük mineral parçacıklarının idrar birikim yerlerinde birleşmesiyle oluşur. Böbrek taşlarıbir buğday tanesi büyüklüğünde olabildiği gibi bir ceviz büyüklüğünde de olabilir. Bunlardan daha büyük böbrek taşlarına rastlansa da bu büyüklükteki böbrek taşları az rastlanır cinstendir. 

Böbrekler vücutta oluşan veya vücuda giren atıkları kandan temizler ve idrarla atılmasını sağlar. Bu atıklar idrarda tümüyle çözülmez iseböbrek taşları oluşur. 
Çok küçük parçacıklar rahatsızlık vermeden düşer. Ancak büyümüş taşlar idrar kanallarını tıkayarak, kasıklara doğru yayılan şiddetli bel ağrısı, bulantı ve kusma yaparlar


.
Böbrek Taşı hastalığı vücut kimyasındaki değişiklikler sonucu oluşur. Kalsiyum, sodyum, ürik asitte artma, sitrat, magnezyum ve günlük sıvı alımında azalma gibi. Atıkların çözünür halde rahatça dökülmesi için yeterli miktarda su içilmelidir. Atıkları çözünür hale getiren en önemli madde sitrattır. Yeterli limonata içilerek, taş oluşumunun önüne geçilebilir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder